Domácí máslový krém

22. června 2013 v 0:46 | Sage |  Recepty
Máslový krém, neboli "buttercream" je dost populární v západním světě při výrobě dezertů. Já kámočce budu dneska dělat dort a rozhodla jsem se ho ozdobit máslovým krémem, tak jsem se do toho pustila ^_^.
Btw, recept na ten dort sem dám dneska odpoledne nebo zítra.


Co budete potřebovat:
250 g másla (já vsadila na klasicou Heru)
2 lžíce mléka
3 až 4 lžíče cukr moučka ( klidně i víc, záleží na tom, jak moc to chcete mít sladké)
1 lžičku vanilkového extraktu/aroma/esence (nevim, pod jakým názvem to znáte vy ^_^)

Postup:
Máslo vyndáme z ledničky a necháme trochu změknout. Rozmixujeme ho v mixéru aspoň pět minut, dokud není pěkně vyšlehané (správně by mělo být rozšlehané do běla). Postupně přidáváme cukr a stále mixujeme. Pak pomalu přidáváme mléko a stále mixujeme, nakonec přidáme vanilkový extrakt a je hotovo. Hlavně to všechno dobře promíchejte, to je základ. Můžeme ho použít hned, ale lepší je ho dát do ledničky na pár hodin.

Tady máte video, podle kterého jsem to dělala já:

Řiká tam, že potřebujete tzv: "confectioners' sugar", což bych asi přeložila jako "cukrářský cukr". Nevím přesně, co to znamená, tu pečící terminologii až tak neovládám, ale nejspíš, s důrazem na to slovo "nejspíš", to je moučkový cukr. Nebo taky ne. Oni v Americe mají taky každou blbost pětkrát, takže ten jejich confectioners' sugar se u nás vůbec nemusí prodávat. Ale vsadim svojí postavičku Obi-Wana Kenobiho, že to je moučkový cukr.

Potom tam ten moučkový cukr, který vůbec nemusí být moučkouvý, ale s největší pravděpodobností je, přesývá, aby tam nebyly hrudky. Já to prostě jenom promíchala lžící, zas takovej perfekcionista nejsem.

Pak dává to změklý máslo do mixéru. Tam zdůrazňuje to, že to máslo musí být fakt dobře rozšlehaný. Tak rozšlehaný, že má být "light and fluffy", "lehké a nadýchané". Nejdřív začíná mixovat pomalu, pak přidává rychlost. Říká, že to trvá tak pět minut s občasným seškrábnutím stěn misky. Nakonec to máslo má světlý a nadýchaný. Já to blbý máslo mixovala snad deset minut, ruka mi umírala, ale stejně moc světlý nebylo, mrcha.

Pak postupně přidává cukr a mlíko za stálýho mixování a nakonec tam dá ten extrakt. S ním opatrně. Je fakt silnej. Pokud to přepísknete, jste víceméně nahranný.

Řiká, že to lidi nechávaj odležet klidně týden i dva nebo to můžete i zamrazit. Já ten svůj hodila před chvilkou do ledničky a nechám to odležet aspoň na těch 24 hodin. Kámoška má bohužel narozky už dneska, takže za tejden už by to bylo trochu pozdě ^_^.
Ale ona to použivá na ty svoje cupcakes hned, takže to asi nemusí bejt odležený. Btw, ty cupcakes vypadají luxusně, určitě je někdy budu dělat. Jen ještě nevím kdy.

Jen taková málá rada na závěr: ten máslovej krém by sám o sobě neměl bejt moc sladkej. Obzvlášť pokud ho dáváte na sladkej dezert, to už by bylo moc, takže všeho s Mírou ^_^.

Omlouvám se za to foto. Nějak mi to líp nešlo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama